
Вуглеводи
Вуглеводи – основне джерело покриття енергетичних витрат організму. Містяться в цукрі, борошні та виробах з неї, овочах, фруктах, крохмалі, картоплі, злаках.
Рослинна клітковина, що міститься в овочах, фруктах і чорному хлібі, не засвоюється, але посилює перистальтику кишечника, жовчовиділення, сприяє виділенню з організму зайвого холестерину.
Вуглеводи необхідні для нормального обміну речовин; вони сприяють засвоєнню білків і жирів. Добова потреба у вуглеводах – 400-500м.
У регуляції вуглеводного обміну беруть участь центральна нервова система і гормони залоз внутрішньої секреції (інсулін, адреналін). При надмірному надходженні з їжею вуглеводи, не витрачені на енергетичні цілі, перетворюються на жири, які відкладаються в жирових депо і сприяють розвитку ожиріння. Згідно з прийнятими фізіологічним нормам харчування для дорослої людини найбільш сприятливим співвідношенням білків, жирів і вуглеводів є 1:1:4, тобто на 1г білка рекомендується 1г жиру і 4г вуглеводів.
Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО “КВАРТЕТ”, “КРОН-ПРЕСС” 1994г.