16.01.2022

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С (аскорбінова кислота) бере активну участь в окисних процесах, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань, сприяє відкладенню глікогену в печінці, покращує антитоксичну функцію печінки, зменшує підвищену проникність стінок судин. Основними джерелами вітаміну С є плоди шипшини, чорна смородина, зелена цибуля, зелень петрушки, червоний болгарський перець, хвойний екстракт. У середній смузі постійні джерела вітаміну С – картопля, свіжа і квашена капуста. Аскорбінова кислота руйнується при високій температурі, в лужному середовищі і втрачає свою активність при окисленні киснем. Це слід враховувати при варінні продуктів: каструлю треба закривати кришкою. Добова потреба організму у вітаміні С – 70-120 мг.

Прояви гіповітамінозу С спостерігаються навесні, коли в продуктах запаси вітаміну С виснажуються, а свіжої зелені ще немає. З’являються слабкість, нездужання, зниження апетиту, швидка стомлюваність, сонливість, кровоточивість ясен. Авітаміноз С викликає важке захворювання – цингу.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО “КВАРТЕТ”, “КРОН-ПРЕСС” 1994г.

19.04.2022

Як попередити ГРИП та ГРВІ

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ
16.01.2022

Гігієнічна гімнастика

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ
більше статей