
Раціональне харчування
Перш за все, давайте розберемося, що ж таке раціональне харчування. Назва походить від латинського «Rationalis» – розумний. Це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей, яке є різноманітним і збалансованим за всіма компонентами.
Раціональне харчування слід розглядати як одну з головних складових частин здорового способу життя, як один з чинників продовження активного періоду життєдіяльності.
Організм людини підкоряється законам термодинаміки. Відповідно до них сформулюємо перший принцип раціонального харчування: його енергетична цінність повинна відповідати енергетичним витратам організму. На жаль, на практиці цей принцип часто порушується. У зв’язку з надмірним споживанням енергоємних продуктів (хліб, картопля, тваринні жири, цукор та ін.) енергетична цінність добових раціонів часто перевищує енергетичні витрати. Із збільшенням віку відбувається накопичення надмірної маси тіла і розвиток ожиріння, що прискорює появу багатьох хронічних дегенеративних захворювань.
Другий принцип раціонального харчування – відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму. Щодня в певній кількості і співвідношенні до організму повинно надходити близько 70 інгредієнтів, багато з яких не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними. Оптимальне забезпечення організму цими харчовими речовинами можливе тільки при різноманітному харчуванні. Максимальна різноманітність їжі визначає третій принцип раціонального харчування.
Нарешті, дотримання оптимального режиму харчування визначає четвертий принцип раціонального харчування. Під режимом харчування мається на увазі регулярність, кратність і чергування їжі. Режим харчування, також як і потреба в харчових речовинах і енергії, залежить від віку, фізичної активності. Дотримання вказаних основних принципів раціонального харчування робить його повноцінним.
І якщо ви вважаєте що, підібравши для себе набір продуктів за кількістю калорій, вмістом жиру, вуглеводів, вітамінів і т.ін. Ваш організм отримає повноцінне, раціональне харчування, Ви глибоко помиляєтеся. Компонування продуктів повинне містити в собі основний кінцевий принцип, перетворити підібрані продукти на корисну їжу, яка не принесе шкоди організму.
Для досягнення даної мети, необхідно враховувати:
- Якість та енергетичну цінність використовуваних продуктів, крім того, важливе значення мають умови їх зберігання
- Спосіб приготування їжі, який повинен забезпечити як смакові, так і поживні властивості страв, а також їх енергетичну цінність
- Умови, кратність і час прийому їжі
- Кількість і калорійність
- Зміни режиму харчування в період інтенсивних навантажень
Дотримання рекомендацій щодо раціонального харчування є основним джерелом підвищення стійкості організму до різних шкідливих дій навколишнього середовища і зниження ряду неінфекційних хронічних захворювань.
Використовуючи дані рекомендації на 90% можна буде уникнути несприятливої дії їжі на здоров’я і стрункість фігури в цілому.
Автор: Анатолій Пашустін
Джерело: dietolog.com.ua
Правова угода про отримання інформації
Цей розділ сайту АТ «Фармак» містить професійну спеціалізовану інформацію про лікарські засоби, їх властивості, способи застосування, можливі протипоказання і побічну дію, а також іншу професійну спеціалізовану інформацію, яка призначена виключно для лікарів.
Інформація про лікарські засоби АТ «Фармак» призначена виключно для ознайомлення із вищепереліченими характеристиками лікарських засобів, і не є посібником для самостійної діагностики чи лікування, а також, не може бути використана в якості порад або рекомендацій.
У разі, якщо Ви не є лікарем, але в порушення умов, зазначених в даній угоді підписуєте її, як лікар, АТ «Фармак» не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті самостійного використання інформації з цього розділу сайту. Ви робите це самостійно і усвідомлено, розуміючи, що застосування лікарських засобів можливе тільки за призначенням лікаря та після попередньої консультації з ним, а самолікування може завдати шкоди Вашому здоров’ю.