
Харчовий раціон
У перекладі з латини слово “раціон” означає добову порцію їжі.
Харчовий раціон – набір продуктів, необхідний людині на певний період часу. В основному це доба або тиждень.
З метою постачання організму всіма необхідними компонентами для його життєдіяльності, харчовий раціон повинен бути збалансованим не тільки в білково-вуглеводно-жировому співвідношенні, а і в наборі інших компонентів (мінерали, вітаміни, і т д). Склад раціону впливає на загальний стан організму, здатність його до виконання певних функцій пов’язаних з фізичним навантаженням, опірність до хвороб, а також на тривалість життя. Незбалансованість харчових речовин в раціоні може призвести до підвищеної стомлюваності, депресії, нервових зривів, зниження працездатності, а також до проявів аліментарних захворювань (гіповітаміноз, авітаміноз, ожиріння і т.ін.).
Для визначення енергетичної цінності складу добового раціону, необхідно враховувати втрати харчових продуктів в процесі термічної обробки (втрата вітамінів, згоряння жирів), а також втрати пов’язані зі зберіганням і вживанням (втрата ваги, вологи, залишки їжі). Ці втрати можуть бути значні. Так при зберіганні і термічному впливі овочі втрачають до 60% вітаміну С і 50% вітаміну А, а ось білка втрачається 6%, жиру 12%, а вуглеводів до 9%.
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в добовому раціоні для груп населення, різна. Так для людей розумової праці це співвідношення має такий вигляд 1:1,1:4,5, а для людей зайнятих виконанням важкої фізичної праці 1:1,3:5.
Основною проблемою в харчуванні сучасної людини, є незбалансованість раціону в різних компонентах. Так, наприклад, Ви вживаєте продукти, в яких превалюють вуглеводи, а білки містяться в мінімальній кількості. До гарних результатів це не приведе. Ви будете інтенсивно нарощувати жировий прошарок, а ось на будівництво у організму не вистачатиме компонентів.
Всі продукти за їх значенням можна поділити на 4 групи.
Перша група енергетичного значення. До неї увійшли хлібобулочні, макаронні вироби, крупи, картопля та цукор.
Друга група пластичного значення складається з м’яса, риби, молока, яєць.
Третя група біорегуляторного та захисно-реабілітаційного значення. Це овочі, ягоди, печінка тварин і риби.
Четверта група сигнально-мотиваційного значення. До неї належать цибуля, часник, прянощі, петрушка, кріп.
Якщо раціон містить продукти всіх груп у відповідних пропорціях, то його умовно можна назвати збалансованим.
Крім того, їжа, що входить в добовий раціон повинна мати високі органолептичні властивості, а саме бути смачною, свіжою, утримувати оптимальну консистенцію і структуру, а також температурні режими.
Їжа після вживання повинна на певний час створювати відчуття насичення, але не в якому разі не пересичення, пов’язаного з переїданням.
Джерело: dietolog.com.ua
Правова угода про отримання інформації
Цей розділ сайту АТ «Фармак» містить професійну спеціалізовану інформацію про лікарські засоби, їх властивості, способи застосування, можливі протипоказання і побічну дію, а також іншу професійну спеціалізовану інформацію, яка призначена виключно для лікарів.
Інформація про лікарські засоби АТ «Фармак» призначена виключно для ознайомлення із вищепереліченими характеристиками лікарських засобів, і не є посібником для самостійної діагностики чи лікування, а також, не може бути використана в якості порад або рекомендацій.
У разі, якщо Ви не є лікарем, але в порушення умов, зазначених в даній угоді підписуєте її, як лікар, АТ «Фармак» не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті самостійного використання інформації з цього розділу сайту. Ви робите це самостійно і усвідомлено, розуміючи, що застосування лікарських засобів можливе тільки за призначенням лікаря та після попередньої консультації з ним, а самолікування може завдати шкоди Вашому здоров’ю.