Жири

Жири є складні органічні сполуки і є важливим джерелом енергії. Частина з них іде на енергетичні витрати клітини, а частина відкладається у вигляді запасів у жирових депо (підшкірна клітковина, сальник і т. ін.) і витрачається в міру потреби. З жирами в організм вводяться жиророзчинні вітаміни А, О, Е і К. Людина користується тваринами і рослинними жирами. До тваринних жирів відносяться м'ясні жири (яловичий, баранячий і ін.), молочний риб'ячий жир. Особливо багаті рослинним жиром соняшникова, соєва, кукурудзяна і льняне масла, а також волоські горіхи. Середня потреба дорослої здорової людини в жирах становить 80-100г, в тому числі рослинних жирах 20-25р. Вживання надлишкової кількості жирів може призвести до порушення жирового обміну - ожиріння. Значне зниження споживання жирів у раціоні протягом тривалого часу може призвести до виснаження.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО "КВАРТЕТ", "КРОН-ПРЕСС" 1994г.