Як не поправитися взимку

Зимовий холод зобов'язує нас сидіти вдома, а погана погода викликає апатію. Щоб зігрітися і підняти собі настрій, ми починаємо їсти. І, звичайно ж, набирати вагу. Як не дозволити зайвому жиру влаштуватися в нашому тілі, незважаючи на холод, нам розповів дієтолог-гастроентеролог, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії клініки "Борис" Інна Павлик.

Дійсно, набір ваги в холодну пору року цілком зрозумілий і обумовлений декількома факторами. Один з них - потреба організму отримувати більше калорій, ніж він отримував влітку. Пов'язано це з тим, що в холод на зігрівання організму калорій витрачається більше. Важливим чинником є ​​і обмеження фізичних навантажень. У негоду важко себе змусити піти потренуватися в зал, не кажучи вже про ранкові або вечірні пробіжки. Крім усього іншого, жінкам властиво "заїдати" стреси, а восени і взимку спостерігається погіршення емоційного фону. У людей, схильних до сезонної депресії, спостерігається депресивний стан. У результаті жінки їдять солодке, щоб підняти собі настрій, а це призводить до відкладення жиру. Щоб не набирати вагу в холодну пору року, важливо дотримуватися кількох правил.

Відмовтеся від солодощів. Виключення становить чорний шоколад в кількості не більше 25-30 грамів (чверть плитки). Не вживайте на сніданок швидкорозчинні вуглеводи. Вони швидко надходять у кров, стимулюють підшлункову залозу на виділення інсуліну, ці вуглеводи спалюються протягом 40 хвилин-години, і вам знову хочеться їсти.

Обов'язково снідайте. Сніданок повинен становити із їжі грубого помолу (наприклад, хлібець або зернові). Дуже гарним рішенням для сніданку буде "сніданок Клеопатри" - вівсяні пластівці, запарені з сухофруктами (родзинками, курагою, фініками). Сухофрукти містять калій, магній і інші корисні елементи, вони замінюють цукор і підвищують настрій.

Будьте обережні з кавою. Кава - прекрасний продукт, він тонізує, поліпшує настрій, але має свої мінуси. Багато починають сніданок з чашечки кави на голодний шлунок і сигарети. Це неправильно. За ніч у жовчному міхурі накопичується добова норма жовчі, а кава дає жовчогінний ефект. Жовч із жовчного міхура потрапляє в дванадцятипалу кишку, потім закидається в шлунок. Ця жовч не пов'язана з їжею, і, як кислота, володіє дратівливою дією. У людей з підвищеною кислотністю жовч підвищує кислотність і стимулює виразкоутворення, підвищує артеріальний тиск. Крім усього іншого, кава у жінок в пременопаузі є провідником для вимивання кальцію з кісток. Тому, щоб не розвивався остеопороз, рекомендується каву пити після їжі, а жінкам бажано з молоком або вершками, не більше 1-2 чашок в день. При прийомі більше 4-5 чашок може розвинутися зворотна реакція: пригнічення нервової системи, пригніченість настрою, навіть аж до депресії.

Виключіть алкоголь.

Картоплю замініть їжею грубого помелу. Оскільки картопля дуже калорійний продукт, найкраще в зимовий період вживати спаржу, дикий рис з овочами, грубого помелу спагетті, макарони, гречану кашу, а картоплю їсти у відварному, запеченому або тушкованому вигляді, але нечасто.

Обов'язково їжте рибу і м'ясо нежирних сортів. Для того щоб не старіли судини, рекомендується вживати продукти з Омега-3. Це червона риба (сьомга, форель). А це жирна риба, тому в раціон таку рибу бажано включати не більше 1-2 разів на тиждень. Крім червоної риби, корисна риба і білих сортів. Якщо ви варите суп на м'ясному бульйоні, обов'язково зливайте перший, жирний бульйон. У день бажано з'їдати по 100-150 грамів м'яса або риби.

Корисні горіхи. Вони допомагають розумовому розвитку і добре тонізують організм. Тільки горіхи повинні бути сушеними, не смаженими і не жирними.

Не забувайте про цитрусові. Не тільки для того, щоб відігнати застуду, але і для підняття настрою їжте грейпфрути, лимони, апельсини і т.ін.

Вживайте багато клітковини. Замість рекомендованих соків-фрешів краще є цілі фрукти і овочі, щоб в організм надходила клітковина в достатній кількості. Якщо ви сідаєте на дієту, важливо знати: часто при переході на дієту утворюються камені в жовчному міхурі. Це виходить через те, що відбувається перебудова організму, підвищується рівень холестерину в крові, він починає виводитися кишечником. А щоб цього не відбувалося, важливо вживати достатню кількість рідини і їсти їжу, до складу якої входить багато клітковини і зернових.

Вживайте сир і кисломолочні продукти. Навесні і восени бажано пропити профілактичний курс корисних бактерій. Це запорука здорової шкіри, волосся, нігтів і загального тонусу організму.

Харчуйтеся регулярно. Важливо, щоб не було великих перерв у їжі. Повинні бути сніданок, обід і вечеря і два перекуси між ними. На ніч їсти не можна.

Влаштовуйте розвантажувальні дні. Особливо це стосується днів після свят, якими рясніє холодна пора року. У свята намагайтеся їсти менш калорійні страви.

Не голодуйте. Дієтологи довели, що якщо людина в день з'їдає менше 500 кілокалорій, вона впадає або в депресивний, або в агресивний стан.

Одягайтеся адекватно до погоди. Тоді організму не доведеться "просити" солодощі та калорійну їжу.

Не закидати фізичні навантаження. Для зняття стресу добре підійдуть йога, аква-йога, танці, фітнес, басейн. Щоб не набирати зайві кілограми, потрібно займатися спортом від 40 до 60 хвилин 2-3 рази на тиждень.

Джерело:  lady.tsn.ua