Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С (аскорбінова кислота) бере активну участь в окисних процесах, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань, сприяє відкладенню глікогену в печінці, покращує антитоксичну функцію печінки, зменшує підвищену проникність стінок судин. Основними джерелами вітаміну С є плоди шипшини, чорна смородина, зелена цибуля, зелень петрушки, червоний болгарський перець, хвойний екстракт. У середній смузі постійні джерела вітаміну С - картопля, свіжа і квашена капуста. Аскорбінова кислота руйнується при високій температурі, в лужному середовищі і втрачає свою активність при окисленні киснем. Це слід враховувати при варінні продуктів: каструлю треба закривати кришкою. Добова потреба організму у вітаміні С - 70-120 мг.

Прояви гіповітамінозу С спостерігаються навесні, коли в продуктах запаси вітаміну С виснажуються, а свіжої зелені ще немає. З'являються слабкість, нездужання, зниження апетиту, швидка стомлюваність, сонливість, кровоточивість ясен. Авітаміноз С викликає важке захворювання - цингу.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО "КВАРТЕТ", "КРОН-ПРЕСС" 1994г.