Вітамін А

Вітамін А міститься в молоці, вершках, сметані, одиничному маслі, яєчних жовтках, печінці та нирках. Кращим джерелом вітаміну А є риб'ячий жир, отриманий з печінки тріски або морського окуня. Він необхідний для збереження нормального стану слизових оболонок і шкіри, для гостроти зору в темряві, для нормального перебігу жирового обміну. Ранньою ознакою гіповітамінозу є нічна сліпота, сухість слизових оболонок і шкіри.

Провітамін А (каротин) міститься в рослинних продуктах: моркві, помідорах, гарбузі, абрикосах, салаті, шпинаті, бобових. Каротин розчиняється в жирах, тому краще засвоюється з їжі, приготовленої в жирі. У печінці і кишечнику каротин перетворюється вітамін А. Добова потреба організму - 1,5 мг чистого вітаміну. Вагітним і годуючим жінкам збільшують дозу до 2-2,5 мг.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО "КВАРТЕТ", "КРОН-ПРЕСС" 1994г.