Мікроелементи

Мікроелементи - мінеральні солі, необхідні організму для нормального функціонування клітин і обміну речовин. Вони виконують різноманітні функції: регулюють кислотно-лужний стан, входять до складу протоплазми клітин, беруть участь у водному обміні, формуванні опорних тканин і процесі травлення. Основними джерелами мінеральних солей є молоко, яйця, риба, сир, бобові, гречка, печінка.

Хлорид натрію життєво необхідний організму. Мінімальна потреба його визначається кількістю натрію, виведеного на добу з сечею та калом, і дорівнює 7-10 гр. При посиленій фізичній праці, заняттях спортом, особливо в жаркий час року, організм втрачає до 20 гр хлориду натрію на добу. Потреба організму в кухонної солі збільшується при прийомі рослинної їжі, що містить калій. Середнє споживання хлориду натрію в раціоні харчування на добу коливається від 8 до 15 мг. Введення великої кількості кухонної солі в організм призводить до затримки рідини.

Солі калію містяться в куразі, урюк, бобових рослинах, висівках, рибі. При введенні в організм у великих кількостях сприяють виведенню з організму солей натрію і води, тому призначаються для ліквідації набряків. Крім того, калій посилює скорочення серцевого м'яза.

Солі магнію, надаючи антиспастичну та судинорозширювальну дію, знижують артеріальний тиск і вміст холестерину в крові. Магній підсилює процеси гальмування в корі головного мозку і виявляє седативну дію на нервову систему. Добова потреба в магнії коливається від 0,15 до 0,5 мг. Близько 60 % магнію виділяється з калом, інша частина - з сечею. Велика кількість солей магнію знаходиться в житньому хлібі, картоплі, помідорах, пшоні, квасолі, мигдалі, висівках.

Солі кальцію надають протизапальну дію, беруть участь у процесі згортання крові, сприятливо діють на нервову систему і необхідні для нормального росту кісток. Крім того, вони володіють десенсибилизирующими властивостями і зменшують проникність кровоносних судин. Основними джерелами кальцію є молоко, сир, сметана, а також соя і зелень. Добова потреба - 1 мг.

Солі фосфору необхідні для нормального обміну речовин, поліпшують діяльність головного мозку, статевих органів, м'язів. Джерелом фосфору є мозок рогатої худоби, яєчний жовток, печінка, горіхи, вівсянка. Добова потреба - 1,5 мг.

Солі заліза беруть участь в кровотворенні (утворенні гемоглобіну) і необхідні для побудови клітинних ядер. Надходять в організм з їжею. Особливо багаті залізом сира печінка, антонівські яблука, яєчний жовток, м'ясо, бобові рослини. Їх призначають у великій кількості при недокрів'ї. Добова потреба - 15 мг.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО "КВАРТЕТ", "КРОН-ПРЕСС" 1994г.