Харчовий раціон

У перекладі з латини слово "раціон" означає добову порцію їжі.

Харчовий раціон - набір продуктів, необхідний людині на певний період часу. В основному це доба або тиждень.

З метою постачання організму всіма необхідними компонентами для його життєдіяльності, харчовий раціон повинен бути збалансованим не тільки в білково-вуглеводно-жировому співвідношенні, а і в наборі інших компонентів (мінерали, вітаміни, і т д). Склад раціону впливає на загальний стан організму, здатність його до виконання певних функцій пов'язаних з фізичним навантаженням, опірність до хвороб, а також на тривалість життя. Незбалансованість харчових речовин в раціоні може призвести до підвищеної стомлюваності, депресії, нервових зривів, зниження працездатності, а також до проявів аліментарних захворювань (гіповітаміноз, авітаміноз, ожиріння і т.ін.).

Для визначення енергетичної цінності складу добового раціону, необхідно враховувати втрати харчових продуктів в процесі термічної обробки (втрата вітамінів, згоряння жирів), а також втрати пов'язані зі зберіганням і вживанням (втрата ваги, вологи, залишки їжі). Ці втрати можуть бути значні. Так при зберіганні і термічному впливі овочі втрачають до 60% вітаміну С і 50% вітаміну А, а ось білка втрачається 6%, жиру 12%, а вуглеводів до 9%.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в добовому раціоні для груп населення, різна. Так для людей розумової праці це співвідношення має такий вигляд 1:1,1:4,5, а для людей зайнятих виконанням важкої фізичної праці 1:1,3:5.

Основною проблемою в харчуванні сучасної людини, є незбалансованість раціону в різних компонентах. Так, наприклад, Ви вживаєте продукти, в яких превалюють вуглеводи, а білки містяться в мінімальній кількості. До гарних результатів це не приведе. Ви будете інтенсивно нарощувати жировий прошарок, а ось на будівництво у організму не вистачатиме компонентів.

Всі продукти за їх значенням можна поділити на 4 групи.

Перша група енергетичного значення. До неї увійшли хлібобулочні, макаронні вироби, крупи, картопля та цукор.

Друга група пластичного значення складається з м'яса, риби, молока, яєць.

Третя група біорегуляторного та захисно-реабілітаційного значення. Це овочі, ягоди, печінка тварин і риби.

Четверта група сигнально-мотиваційного значення. До неї належать цибуля, часник, прянощі, петрушка, кріп.

Якщо раціон містить продукти всіх груп у відповідних пропорціях, то його умовно можна назвати збалансованим.

Крім того, їжа, що входить в добовий раціон повинна мати високі органолептичні властивості, а саме бути смачною, свіжою, утримувати оптимальну консистенцію і структуру, а також температурні режими.

Їжа після вживання повинна на певний час створювати відчуття насичення, але не в якому разі не пересичення, пов'язаного з переїданням.

Джерело:  dietolog.com.ua