Білки

Білки є основною частиною всіх тканин організму; вони складаються з амінокислот. Розрізняють замінні амінокислоти, які можуть бути замінені іншими або синтезовані в організмі з інших амінокислот, і незамінні, за відсутності яких білковий обмін в організмі порушується. Основними джерелами білка є продукти тваринного походження: м'ясо, риба, сир, яйця. У рослинних продуктах також містяться білки, але в менших кількостях. Порівняно багато їх у бобових і горіхах.

Добова потреба в білках становить від 100 до 120г. При фізичному навантаженні потреба в них збільшується до 160г. Надлишковий вміст білків у харчовому раціоні може привести до порушення білкового обміну. Недолік білкової їжі викликає глибокі дегенеративні зміни в організмі. Поживна цінність білка залежить також і від його засвоюваності, тобто перетравлюване в шлунково-кишковому тракті. У підвищеній кількості білка організм потребує при виснаженні, пов'язаному з голодуванням, в період одужання після гострих інфекційних захворювань, при хронічних інфекціях (туберкульоз, гнійні інфекції), недокрів'ї і т. ін.

Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО "КВАРТЕТ", "КРОН-ПРЕСС" 1994г.