
Вітамін А
Вітамін А міститься в молоці, вершках, сметані, одиничному маслі, яєчних жовтках, печінці та нирках. Кращим джерелом вітаміну А є риб’ячий жир, отриманий з печінки тріски або морського окуня. Він необхідний для збереження нормального стану слизових оболонок і шкіри, для гостроти зору в темряві, для нормального перебігу жирового обміну. Ранньою ознакою гіповітамінозу є нічна сліпота, сухість слизових оболонок і шкіри.
Провітамін А (каротин) міститься в рослинних продуктах: моркві, помідорах, гарбузі, абрикосах, салаті, шпинаті, бобових. Каротин розчиняється в жирах, тому краще засвоюється з їжі, приготовленої в жирі. У печінці і кишечнику каротин перетворюється вітамін А. Добова потреба організму – 1,5 мг чистого вітаміну. Вагітним і годуючим жінкам збільшують дозу до 2-2,5 мг.
Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО “КВАРТЕТ”, “КРОН-ПРЕСС” 1994г.
Правова угода про отримання інформації
Цей розділ сайту АТ «Фармак» містить професійну спеціалізовану інформацію про лікарські засоби, їх властивості, способи застосування, можливі протипоказання і побічну дію, а також іншу професійну спеціалізовану інформацію, яка призначена виключно для лікарів.
Інформація про лікарські засоби АТ «Фармак» призначена виключно для ознайомлення із вищепереліченими характеристиками лікарських засобів, і не є посібником для самостійної діагностики чи лікування, а також, не може бути використана в якості порад або рекомендацій.
У разі, якщо Ви не є лікарем, але в порушення умов, зазначених в даній угоді підписуєте її, як лікар, АТ «Фармак» не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті самостійного використання інформації з цього розділу сайту. Ви робите це самостійно і усвідомлено, розуміючи, що застосування лікарських засобів можливе тільки за призначенням лікаря та після попередньої консультації з ним, а самолікування може завдати шкоди Вашому здоров’ю.