Мікроелементи
Мікроелементи – мінеральні солі, необхідні організму для нормального функціонування клітин і обміну речовин. Вони виконують різноманітні функції: регулюють кислотно-лужний стан, входять до складу протоплазми клітин, беруть участь у водному обміні, формуванні опорних тканин і процесі травлення. Основними джерелами мінеральних солей є молоко, яйця, риба, сир, бобові, гречка, печінка.
Хлорид натрію життєво необхідний організму. Мінімальна потреба його визначається кількістю натрію, виведеного на добу з сечею та калом, і дорівнює 7-10 гр. При посиленій фізичній праці, заняттях спортом, особливо в жаркий час року, організм втрачає до 20 гр хлориду натрію на добу. Потреба організму в кухонної солі збільшується при прийомі рослинної їжі, що містить калій. Середнє споживання хлориду натрію в раціоні харчування на добу коливається від 8 до 15 мг. Введення великої кількості кухонної солі в організм призводить до затримки рідини.
Солі калію містяться в куразі, урюк, бобових рослинах, висівках, рибі. При введенні в організм у великих кількостях сприяють виведенню з організму солей натрію і води, тому призначаються для ліквідації набряків. Крім того, калій посилює скорочення серцевого м’яза.
Солі магнію, надаючи антиспастичну та судинорозширювальну дію, знижують артеріальний тиск і вміст холестерину в крові. Магній підсилює процеси гальмування в корі головного мозку і виявляє седативну дію на нервову систему. Добова потреба в магнії коливається від 0,15 до 0,5 мг. Близько 60 % магнію виділяється з калом, інша частина – з сечею. Велика кількість солей магнію знаходиться в житньому хлібі, картоплі, помідорах, пшоні, квасолі, мигдалі, висівках.
Солі кальцію надають протизапальну дію, беруть участь у процесі згортання крові, сприятливо діють на нервову систему і необхідні для нормального росту кісток. Крім того, вони володіють десенсибилизирующими властивостями і зменшують проникність кровоносних судин. Основними джерелами кальцію є молоко, сир, сметана, а також соя і зелень. Добова потреба – 1 мг.
Солі фосфору необхідні для нормального обміну речовин, поліпшують діяльність головного мозку, статевих органів, м’язів. Джерелом фосфору є мозок рогатої худоби, яєчний жовток, печінка, горіхи, вівсянка. Добова потреба – 1,5 мг.
Солі заліза беруть участь в кровотворенні (утворенні гемоглобіну) і необхідні для побудови клітинних ядер. Надходять в організм з їжею. Особливо багаті залізом сира печінка, антонівські яблука, яєчний жовток, м’ясо, бобові рослини. Їх призначають у великій кількості при недокрів’ї. Добова потреба – 15 мг.
Джерело: Справочник медецинской сестры по уходу., под ред. Н.Р.Палеева,- М.:НИО “КВАРТЕТ”, “КРОН-ПРЕСС” 1994г.
Правова угода про отримання інформації
Цей розділ сайту АТ «Фармак» містить професійну спеціалізовану інформацію про лікарські засоби, їх властивості, способи застосування, можливі протипоказання і побічну дію, а також іншу професійну спеціалізовану інформацію, яка призначена виключно для лікарів.
Інформація про лікарські засоби АТ «Фармак» призначена виключно для ознайомлення із вищепереліченими характеристиками лікарських засобів, і не є посібником для самостійної діагностики чи лікування, а також, не може бути використана в якості порад або рекомендацій.
У разі, якщо Ви не є лікарем, але в порушення умов, зазначених в даній угоді підписуєте її, як лікар, АТ «Фармак» не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті самостійного використання інформації з цього розділу сайту. Ви робите це самостійно і усвідомлено, розуміючи, що застосування лікарських засобів можливе тільки за призначенням лікаря та після попередньої консультації з ним, а самолікування може завдати шкоди Вашому здоров’ю.